Hoop, Liefde en Fortuin

Op 8 december 1999 werd door wethouder Duco Stadig de eerste paal geslagen van één van de laatste grote woongebouwen in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied. Dit gebouw, Hoop, Liefde en Fortuin, bestaat uit 369 koop- en huurwoningen, en won in 2000 de Zuiderkerkprijs voor het beste architectonische ontwerp binnen de gemeente Amsterdam.

Het gebouw is genoemd naar drie houtzaagmolens die tot 1878 in het gebied De Rietlanden hebben gestaan: De Hoop, de Liefde en De Fortuijn. Het waren bovenkruiers, die het zwaarste hout konden zagen. Aan het einde van de 19e eeuw moesten de molens worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe veemarkt en een abbatoir.

Het gebouw Hoop, Liefde en Fortuin is ontworpen door de architect Rudy Uytenhaak. De markante noordgevel is ontworpen door de kunstenaar Willem Oorebeek.

Dat is interessant, denkt u nu natuurlijk, maar waarom op deze site? Omdat Jaap en Lonneke er wonen. Vandaar....


Op dit deel van de site meer informatie over het gebouw, de architect, de Rietlanden en het Oostelijk Havengebied. Klik op het plaatje hiernaast voor de laatste foto's van het gebouw. Eerdere foto's (inclusief het slaan van de eerste paal) zijn via het menu hiernaast te vinden