Willem Oorebeek en de stippen....

Het gebouw Hoop, Liefde en Fortuin van architect Rudy Uytenhaak heeft aan de voorkant, de noordzijde, een lange, schuin oplopende monumentale gevel waarachter een woningbouwcomplex met stadswoningen, koopapartementen en bejaardenflats schuil gaat. Uytenhaak ontwierp over de gehele lengte van deze gevel een trapsgewijs oplopend scherm of reliëf van betonnen gevelelementen, een grid, dat bepalend is voor de wijze waarop lengte en hoogte worden waargenomen. Het is, zoals Oorebeek het formuleert, een 'even horizontaal als verticaal maar tegenperspectivisch schuinlopend beeld'.

Oorebeek bracht op deze noordgevel een stippenraster aan. Het rasterpatroon, bestaande uit zwarte matte keramische ronde tegels, aangebracht in een witte ondergrond van beton met wit Noors marmersplit, stelt de gebruikte vlakken voor als schaduwpartijen, die aan de noordzijde normaal gesproken niet erg duidelijk aanwezig zijn.

Aan de zuidzijde van het woningbouwcomplex langs de Borneolaan worden de glazen delen van de balkons en keuken voorzien van grafische uitsnedes, in een rasterpatroon van krant- en tijdschriftfoto's. In de portieken van de woningen aan de Borneolaan wordt een rasterpatroon op tegels aangebracht. Ze hebben drie onderscheidelijke niveau's, bestaande uit een balkon, een net binnen de gevel hangende keukenwand en daaronder de eigenlijke portiekwoning. Door middel van verschillende rasterpatronen accentueert Oorebeek deze drie 'scherpte-diepte niveaus', zoals hij ze noemt.

Het zwarte stippenraster is het handelsmerk van Oorebeek. Het komt overal in zijn werk terug. In het project 'Muren' bijvoorbeeld, in 1996 in Museum Boijmans Van Beuningen, bracht hij op de museumwanden regelmatige stippenpatronen aan, die de muurvlakken optisch deden trillen. Het stippenraster refereert aan de typografie, aan krantenfoto's en aan druktechnieken, en aan productmatige serialiteit.

Oorebeek heeft wel eens gezegd dat hij liever ruimte schept dan ruimte in beslag neemt. Dit is precies wat hij met zijn werk 'Kunst, Hoop, Liefde en Fortuin' bereikt. Door een schaduw aan te brengen verleent hij aan de vlakke gevels optisch reliëf en diepte.

 

Uit:

Oost Kunst; kunst in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam

uitgeverij 010 publishers, Rotterdam 2001

'Muren' in Boijmans van Beuningen