Gebruikershandleiding Bram Arts

Inleiding

Toen de Bram net onderweg was, sprak papa Martijn de wens uit (hierbij overigens volledig bijgestaan door mama Rolieneke), dat het kindje-op-komst voorzien zou zijn van een LCD-scherm. Een bijzonder handig medium waarop te lezen zou moeten zijn waarom Bram huilt, wat hij wil, waar hij last van heeft etcetera.

Helaas, toen de Bram geboren was, bleek het LCD-scherm niet meegeleverd te zijn. En ook een gebruikershandleiding ontbrak.

Na zeven weken van hard werken (door Martijn, Rolieneke en Bram), begint er gelukkig wat duidelijkheid te komen in het gedrag en wensen van Bram. Hoog tijd dus om een eigen gebruikershandleiding op papier te zetten. Deze handleiding is leuk voor later als Bram groot is (dit vond je leuk met zeven weken, dit vond je minder), maar kan ook handig zijn voor bezoek of oppassers. Let wel, het zijn de ervaringen van de papa en de mama, de tips zijn derhalve ook bedoeld als tips. De handleiding hoeft dus niet volgens de letter nauwkeurig nageleefd te worden. Ons inziens is het wel handig om te kijken of de tips voor de bezoeker of oppasser ook zo goed werken als voor ons.

Veel leesplezier en succes met de Bram, het allerliefste ventje dat er bestaat!!!


Het ventje zelf

Bram is een erg nieuwsgierig en onderzoekend jongetje. Hij houdt van kijken, liefst zoveel mogelijk. En het beste in gezelschap, lekker op schoot of hangend over je schouder. Favoriet zijn daarom Teigetje (lekker kijken naar de speeltjes), de wipstoel en de mobiel van de box. Allerbeste is natuurlijk een menselijke schoot, maar dat gaat niet altijd.

Gemiddeld houdt hij het een half uur uit op zichzelf, als hij daarna wat gaat miepen of huilen, is dat meestal een teken dat Bram toe is aan wat rust. Meteen in zijn wieg leggen vindt hij niet fijn, zijn voorkeur gaat uit naar in slaap vallen op iemands schoot (meneer weet wel wat lekker is).

Bram verstaat de kunst van zichzelf te moe maken erg goed (met steeds kijken doet hij natuurlijk ook erg veel indrukken op). Het gaan huilen zonder aanleiding (net gegeten, schone broek, genoeg geknuffeld) is een teken dat hij te moe is. Met een pink in zijn mond zie je dan vaak al snel zijn oogjes wegvallen of naar boven draaien, een duidelijk signaal dat meneer moe is en eigenlijk moet slapen. Zie verder Het grote slaapfestijn.

Krampjes

Bram heeft nogal last van krampjes. Daar kan hij niets aan doen (en wij ook niet veel). Dus als hij ’s avonds niet wil slapen, komt het vaak daardoor. Het enige wat je kunt doen is veel geduld hebben en hem bij je houden (beste op zijn eigen kamer, hierdoor weinig afleiding in het donker) tot hij goed in slaap is. Een beetje zijn buik masseren vindt hij vaak prettig. Eventueel kun je hem wiegen in de schommelstoel, pink in zijn mond en wat zingen tot meneer vertrokken is. Want slapend merkt hij gelukkig weinig van de krampjes. Je merkt dat hij krampjes heeft doordat hij plots gaat huilen en plots weer niet. Ook laat hij dan veel scheetjes. Hij kan hierbij wild om zich heen slaan. Wat zenuwachtig gekuch kan ook duiden op krampjes. Overigens schijnt dit na een maand of drie vanzelf minder te worden en over te gaan. Tot die tijd is het behelpen met bovengenoemde tips en krijgt Bram drie keer per dag homeopathische druppels tegen krampjes, naast de ontzettend dure flessen die krampjes moeten helpen voorkomen en speciaal voer. Want voorkomen is beter dan genezen. Bij het voorkomen van krampjes is het laten van boertjes ook belangrijk. Bram is hier nog niet zo heel goed in (scheten draaien gaat hem beter af), maar de aanhouder heeft meestal wel succes. Enne, laat tot de geslaagde boer nog maar wel even zijn slabbetje om, hij mag dan wel bijna knoeiloos eten, met boeren wil er nog wel eens wat melk terug komen. Voor meer informatie over de druppels, verwijzen wij u naar het onderdeel Het eten van het ventje.


Bram en warmte

Bram houdt erg van warmte. Tip om hem makkelijker in slaap te laten vallen is dan ook om hem in te wikkelen in een badcape. De muts vindt hij niks, zeker wanneer die over zijn oogjes valt (maar wel leuk vermaak voor ons of de oppas). Wanneer hij in slaap is en in de wieg gelegd wordt, wel even de cape wat open slaan. Hij ligt onder een wollen deken, en dat is warm zat. Zie ook Dag, nacht en slapen.

Meneertje is al een beetje verwend, meestal proberen wij voordat hij naar zijn wieg gaat al een tijdje een warme kruik in zijn bedje te leggen. Dan schrikt hij niet zo als hij van een warme schoot tussen koude lakentjes moet gaan. Hiervoor gebruiken wij de gewone rode kruik.

In de wandelwagen krijgt hij of een vest aan, of zijn blauwe jasje (afhankelijk van de dikte van de kleertjes die hij aanheeft, de mouwtjes van het blauwe jasje zijn vrij krap), capuchon op of mutsje. Deze hoofdbedeksels vindt hij niet echt jofel, maar de aanhouder wint. Zolang het maar niet echt over zijn oogjes komt te zitten.


Het grote slaapfestijn

Alternatieve slaapplaatsen zijn tot nu toe: in de wandelwagen tijdens het lopen (mits warm genoeg aangekleed en rustig lopen (geen eenvoudige opgave met de hoeveelheid steile stoepjes hier in de buurt), na het lopen kan hij rustig blijven slapen in de wandelwagen, haal dan wel even de kap weg boven het dekbedje en doe de kap boven zijn hoofdje een beetje naar beneden, want Bram is warm aangekleed en hij hoeft niet oververhit te raken.

Slapen op schoot is ook een goede, maar bevordert misschien niet de totale rust voor hem (en de oppas). In de auto wil hij ook nog wel slapen, maar da’s meer handig voor als je ergens heen gaat. Ook is de babybag (draagzak) een fijne slaapplaats voor Bram. Lekker warm, beschut, dichtbij en donker. En hij heeft de mogelijkheid om op een pink te sabbelen. Denk wel aan je rug! Maar in dit ding valt hij meestal heel snel in slaap, geluiden deren hem niet evenals per ongeluk tegen objecten aan butsen. Als hij een half uur ofzo echt geslapen heeft in de babybag, kun je hem voorzichtig in zijn wieg leggen. Dan is wel van belang dat deze is voorverwarmd met de kruik, anders is de overgang zo groot (zie Bram en warmte).

Het meest favoriet is slapen in het grote bed bij mama. Die vindt dat overigens erg gezellig, maar de andere tips zijn misschien wat praktischer. Mocht je hem mee naar bed nemen, wees dan beducht op zijn handjes, daarmee kan hij in zijn slaap flink meppen. (En wellicht een overbodige waarschuwing, ga niet op hem liggen (vindt hij niet fijn), pas op dat hij niet te ver onder het dekbed raakt en hou hem regelmatig in de gaten als hij alleen in het grote bed ligt).

Als hij zoetjes aan in slaap valt, merk je dat aan zijn oogjes die wegdraaien. Met een pink in zijn mond gaat Bram eerst snurken en knorren als een varkentje. Als hij niet of nauwelijks meer aan je pink sabbelt, kun je deze voorzichtig uit zijn mondje halen. Het knorren wordt dan vanzelf minder luid en meneer slaapt. Als hij tijdens dit proces ineens zijn ogen wagenwijd open heeft of zijn armpjes beweegt in een schrikreactie, wanhoop dan niet maar blijf rustig doorgaan waar je mee bezig was, dan dommelt hij even later vanzelf weer in slaap.

De moeilijkste klus is om hem van je schoot in zijn wieg te krijgen, zonder dat Bram wakker wordt. De enige tip die hiervoor is, is heel voorzichtig aan doen! Zie voor verdere relevante informatie het stukje Dag, nacht en slapen.

Het schattigste teken dat Bram moe is of op het punt staat in slaap te vallen, is zijn trillende onderkinnetje. Onweerstaanbaar!
 

Dag, nacht en slapen

Om Bram het gevoel mee te geven dat het nacht is, krijgt hij na de voeding van 19:00 uur een pyjama aan (pakje met lange mouwen en voetjes). Tenzij er bezoek komt, want dan moet het ventje er natuurlijk als een ontzettende knappert uitzien. ’s Ochtends krijgt hij dan weer “echte” kleertjes aan. Bij zowel zijn pyjama’s als broeken met voetjes (waar je dus geen sokken voor nodig hebt), kun je de badstof elastiekjes om zijn enkeltjes doen (deze liggen in het blauwe mandje in het open vak van de commode). Op deze wijze wordt voorkomen dat Bram met al zijn getrappel zijn voeten uit de pijpen weet te wurmen en klem komt te zitten. Niet alleen handig, maar ook verstandig om overstrekken te voorkomen. 

Bram houdt van wat vrijheid, maar ook van stevig instoppen als hij gaat slapen. Let er daarbij op dat hij zijn armpjes toch vrij kan bewegen. Het liefst slaapt hij met zijn armen boven de dekens, in totale overgave neergelegd naast zijn hoofdje. Als je Bram in bed legt met de badcape, pas dan op dat met het openslaan van deze cape hij zijn armpjes zelf naar boven kan krijgen. Over de rest van zijn lijfje kan de deken lekker strak ingestopt worden.

Van deze wijze van slapen krijgt meneer wel ontzettend koude handjes, maar tot nu toe hebben wij daar geen klachten over gehad. Wel hebben we protest gehad op de momenten dat Bram zijn armpjes niet kon bewegen.

Zie ook Afluistertechnieken.


Vasthouden en knuffen

In verband met het herstel van zijn nekje nog wat aandachtspunten. Bram heeft sterk de neiging om te overstrekken, dat wil zeggen kop in de nek gooien en een holle rug maken. Dat moet hij dus niet doen, maar snapt hij nog niet echt. Als hij overstrekt, moet je niet proberen om dat onder dwang te corrigeren, want dan gaat hij het alleen nog maar meer doen. Maar let er op dat je bij het oppakken van Bram (uit de wieg of box en dergelijke) zorgt voor een bolle rug, bijvoorbeeld door hem eerst te laten gaan zitten en dan pas optillen. Ook handig is met je benen op de voetenbank zitten, knietjes omhoog en Bram tegen je bovenbenen laten zitten met zijn beentjes omhoog tegen je buik. Kun je meteen lekker kletsen met hem.

Bram lijkt een ochtendmensje te zijn. Dan maak je de meeste kans op uitgebreide lachpartijen en een goed (brabbel) gesprek.

In het kader van de knuffel bevordering wordt Ole Brumm (de Winnie-de-Poeh uit Noorwegen) erg door ons gepromoot bij Bram. Dus wordt die beer zoveel mogelijk meegesleept en wordt ermee gespeeld. Ook een beetje in de hoop dat Bram er niet vandoor gaat met één van de knuffels van zijn moeder....


Het eten van het ventje

Bram krijgt vijf keer per dag eten, en eventueel een nachtelijke voeding. Met speling van een half uur ervoor en een half uur erna is dat om 7:00 uur, 11:00 uur, 15:00 uur, 19:00 uur en 23:00 uur. Eventueel kun je ervoor kiezen om zelf rond 22:00 naar bed te gaan, en de laatste voeding op te schuiven naar middernacht. Als hij zich rond 6 uur ’s ochtends meldt, kun je dit zien als de voeding van 7 uur, en schuif je de latere voedingen geleidelijk op zodat je toch aan het eind van de dag globaal op schema zit.

Elke voeding krijgt hij 150 ml (komt niet zo nauwkeurig, iets meer mag ook), de laatste voeding van de dag krijgt hij 170 ml en mocht hij ’s nachts komen, dan krijgt hij 100 ml (anders hoeft hij zijn fles van 7 uur niet meer). Let erop dat je de melk in de kan eerst  goed door roert (handig hiervoor zijn de plastic lepels uit de keukenla), voordat je de melk in het flesje doet.

Flesjes kunnen opgewarmd worden in de magnetron, gedurende 40 seconden. Magnetron zet je aan door eerst op de knop rechtsboven (powerlevel) te drukken, dan verschijnt op het display het teken van magnetron. Met de ronde draaiknop zet je hem op 40 seconden en de knop rechtsonder zet het geheel in werking. Plaats de fles (mag met speen erop, kan ook zonder) op de rand van de draaischijf, dan wordt de fles het meest regelmatig verwarmd. Voor gebruik de speen nog even nat maken onder de kraan, dat helpt tegen lekken.

Een half uur voor de voeding van 11:00 uur, 15:00 uur en 19:00 uur krijgt Bram drie druppels Cinababy, een homeopathisch middel tegen darmkrampjes. Mocht dit een keer vergeten zijn, dan kan het ook een half uur na de maaltijd, maar ervoor is beter. Het ventje eet/drinkt alles wat in zijn mondje gaat, hier hoeft hij niet wakker voor te zijn. Het is gebruikelijk dat hij een tijdje blijft smakken als de druppels in zijn mondje zijn gedaan, meestal blijft hij toch slapen.

En laat je niets wijsmaken, als meneer heel hard “nee” schudt met zijn hoofd, wil dat niet zeggen dat hij geen drinken wil. Als hij echt genoeg heeft gehad, klemt hij zijn kaken op elkaar en kun je het niet eens voor elkaar krijgen om de speen zijn mond in te krijgen. Duw dan ook niet door, wat alles wat je er ingepropt hebt, komt er vaak met dezelfde vaart weer uit.

Voer klaarmaken voor 24 uur:

Eerst de flesjes en spenen afwassen en goed omspoelen. Dan kunnen ze geplaatst worden in de sterilisator. 200 ml water erbij en 7 minuten in de magnetron. Pas op voor de hete stoom met het uit de magnetron halen.

Voor zijn eten het steelpannetje goed vol doen met koud water en dit aan de kook brengen. Eventjes door laten koken en af laten koelen tot handwarm water. Melkpoeder moet zorgvuldig afgemeten worden. Handig hiervoor zijn de oranje bakjes uit het keukenkastje boven de gootsteen. De melkpoeder even loswoelen met een mes. Er zijn 30 afgestreken (met de achterkant van het mes) schepjes nodig. Als het water voldoende is afgekoeld en de maatkan afgewassen is, kan het echte werk beginnen. 900 ml water in de maatkan doen, voorzichtig het poeder erbij en zodra het allemaal in de kan zit met een vork roeren tot alle klonten eruit zijn. Als je het even laat staan, komen eventuele klonten vanzelf bovendrijven. Als de melk klontvrij is, kan de kan de koelkast in.

NB: als Bram de nachtelijke voeding heeft overgeslagen, blijft er ruim een voeding over in de kan. Meestal maak ik voor de voeding van 11 uur nieuwe melk klaar, de voeding voor 11 uur heb ik dan al in een schoon flesje gedaan. Het restje kan weggegooid worden. Zo zit je nooit om melk verlegen.
 

Brammetje verschonen

Voordat Bram zijn flesje krijgt, wordt hij verschoond. Alle hulpmiddelen zijn natuurlijk te vinden bij de commode. Enne, pas er op want meneer is goed in het onderpiesen van zichzelf en van degene die hem verschoont! Vooral in je mouw piesen of in zijn eigen gezicht is een truc apart die hij uitstekend beheerst. Maar kleertjes genoeg (rompers ook in de commode, de rest in de kast), evenals nieuwe hydrofielluiers (ook in de commode). Als hij tussentijds een poepluier heeft, natuurlijk ook even verschonen.

Zolang hij nog geen last heeft van luieruitslag en dergelijke, hoeft er niet gepoederd te worden ofzo. Goed afnemen met doekjes bij een poepluier is voldoende.

De kleertjes die hij het beste past, liggen in de kast op de derde plank van boven. Maar je mag op de andere planken natuurlijk op zoek gaan naar iets dat Bram schattig staat en min of meer past. 

De vent en huilen

Bram heeft in de afgelopen weken een heel scala van soorten huiltjes ontwikkeld. En dan nog is het niet altijd even eenvoudig om zijn huilen te interpreteren. Zo is er het gemiep (als je het hoort, herken je het wel). Dan is het meestal tijd voor wat aandacht of er zit nog een boertje dwars. Plotseling scherp huilen dat ook weer snel stopt, duidt op krampjes. Boos huilen kan Bram ook, dan laat het verschonen te lang op zich wachten of heeft hij ontzééééétttende honger (want hij heeft al in geen dàààààgen te eten gehad….. lekkere kleine aansteller).

Feitelijk zijn dit huiltjes met een reden. Hem lang laten huilen heeft dan ook geen zin, het ongemak of gebrek zal eerst verholpen moeten worden (overigens een zeer dankbare taak, zeker als hij je bedankt met één van zijn onweerstaanbare lachjes).

Bram kan ook krijsen. Dit lijkt wat op het geluid dat vechtende katten maken. Vaak krijgt hij in de aanloop hiertoe last van wat wij noemen stress-kuchjes. Dit krijsen kan beter voorkomen worden of in ieder geval zo snel mogelijk aangepakt worden. Naast dat je er zelf helemaal knetter van wordt, is het ook sneu voor het jongetje. Hij gaat zich hierbij erg overstrekken (niet goed voor zijn nekje) en als het te lang duurt voordat hij gekalmeerd is, maakt hij zichzelf zo overstuur dat hij bijna niet meer te troosten is. Dan wil hij bijvoorbeeld ook geen pink meer. Soms als Bram vindt dat de fles te lang op zich laat wachten, gaat hij krijsen. Dan kun je wel de speen in zijn mond doen, maar heeft hij dit niet in de gaten. Beter is het dan om hem eerst even tot rust te brengen (tegen je borst aanleggen en rustig tegen hem praten werkt vaak goed, evenals de al vaak genoemde pink) en daarna weer de fles aan te bieden. Dan wil hij hem wel.

Spetteren en spatteren

Bram heeft in de buik van zijn moeder al lekker kunnen dobberen en dabberen (lang leve veel vruchtwater). Ook nu nog is het een waterratje. Alles is goed (mits op de juiste temperatuur, niet te warm en niet te koud), het baby-badje, de Tummytub in het baby-badje, met iemand onder de douche (spetters op zijn kop zijn leuk en drinken van de stralen nog leuker) of met iemand in het grote bad. In de twee eerstgenoemde kun je wat babybadolie doen, te vinden in het open vak van de commode. Er hoeft verder geen zeep gebruikt te worden.

Om de natuurlijke bescherming van zijn huidje in tact te houden, wordt Bram meestal om de dag gebadderd (tenzij hij natuurlijk een pokkebende van zichzelf gemaakt heeft). Er is nog geen vast tijdstip, als hij ’s avonds lang op blijft (positieve formulering voor uren proberen hem in bed te krijgen), wil het wel eens helpen om hem voor de voeding van 23:00 uur lekker warm te badderen en lekker warm eten te geven zodat hij flink rozig wordt. Dan slaapt hij wel! Maar overdag badderen is ook goed. Als het maar voor zijn eten is, want badderen op een volle maag schijnt niet zo fijn te zijn.
 

De Pink

Al vaak genoemd, de pink is het favoriete zuig-element van Bram. Er zijn diverse pogingen gedaan om Bram ook op een fopspeen te laten sabbelen, hetgeen slechts incidenteel succesvol is afgelopen. Inmiddels weet Bram regelmatig zijn eigen knuistjes te vinden om op te sabbelen, wij hopen dan ook dat hij op korte termijn zijn eigen duimen gaat ontdekken en onze pinken dus niet meer zo vaak hoeft te lenen.

Afluistertechnieken

Voor Brammetje is een zeer chique babyfoon aangeschaft. Het basisdeel staat in zijn boekenkast. De knop bovenop doet het nachtlampje aan (handig voor ’s nachts), aan de rechterkant zit een knop om de babyfoon aan te zetten (knop omhoog doen). Het controlelampje gaat dan knipperen, op zoek naar verbinding met het benedenstation. Wanneer die nog niet aan staat, blijft er een rood lampje knipperen. Heeft het basisdeel wel verbinding, brandt er een groen lampje. Het benedenstation kan aangezet worden via de powerknop. Voor uitzetten even ingedrukt houden, dan hoor je een paar pieptonen en gaat het groene lampje uit. Als er geen goede verbinding is, blijft het groene lampje knipperen en gaat hij uiteindelijk hard piepen om te waarschuwen dat je niet op de babyfoon kunt vertrouwen.

Aan de rechterzijkant van het benedenstation zitten nog wat handige knopjes, als de schakelaar op “parent vol”staat, kun je met de + en – het volume harder en zachter zetten. Dat zie je terug op de lampjes aan de voorkant, meestal staat hij op drie lampjes.

Mocht op het benedenstation het bovenste lampje rood gaan branden, moet hij opgeladen worden (zie oplader op het dressoir).

Bij Bram staat meestal zijn deur op een kier. Overdag hoort hij zo het gerommel in huis, en weet hij dat hij niet alleen is. Ook is dit handig om even een blik te werpen op een lief slapend jongetje. ’s Nachts staat zijn deur ook op een kier en is die van ons gesloten. Zo horen we het wel als hij erg aan het miepen is of aan het huilen, maar hoor je niet alle slaapkreuntjes (want daarvan heeft hij er veel!).

Overigens, als hij slaapt, dan kun je een kanon bij hem afschieten. Als hij nog op het randje hangt van in slaap vallen, is het verstandiger om wat rustig te doen, anders blijf je met hem bezig.
 

Tot slot

Wij zijn erg gek op onze Bram. Wij hopen dat alle bezoekers en oppassers dit ook zijn. Maar dat kan bijna niet missen met zo’n knappe vent. Duidelijk is in ieder geval wel dat Bram ook gek is op ons en op de wereld om zich heen!