Om het aanstaande bruidspaar wat op hun gemak te stellen, zijn de ceremoniemeester en zijn vrouw op de avond voor de trouwdag meer zenuwachtig en chaotisch dan het bruidspaar zelf. Schoenen moeten nog worden gepoetst, stropdas en overhemd gestreken en zelfs knopen moeten van het ene overhemd worden afgehaald en op een ander gezet worden! Gelukkig houdt het bruidspaar het hoofd koel en helpen zij de ceremoniemeester zoveel zij kunnen.

Vanuit de filosofie "een goede dag begint met een goede nacht rust", heeft het bruidspaar goed geslapen. En wakker worden door de wekker om half 8 is ook niet echt Spartaans (we hebben wel eens verhalen gehoord van om 7 uur 's ochtends bij de kapper zitten...).

Na het ontbijt vertrekt de bruid met haar schoonmoeder-to-be (Agnes) en schoonzusje/rechterhand (Alie) naar de kapper en visagist. Om een kleine twee uur kapper samen te vatten: veel gelachen. Thuis arriveert het chauffeursechtpaar (René en Claudia, echtpaar-to-be). Terwijl de ceremoniemeester nog snel naar de kapper gaat (waar heb je hem anders voor), worden de bruidegom en de vader van de gom ingezet om de bloemen te halen en lunch voor het volk te halen en voorbereiden.

Even na half elf spitsuur. Bruid arriveert weer, mag de gom niet zien, gom moet naar de tweede verdieping om zich om te kleden terwijl de bruid, de schoonmoeder en de schoonzus zich verschuilen in de grote slaapkamer. Zoals in de dagplanning stond: de gom hijst zich in zijn pak, de bruid sjort haar jurk aan. En dan: alle gearriveerde gasten hebben een corsage op, de gom staat onder aan de trap met bruidsboeket en de bruid doet een poging om sierlijk van de trap af te dalen (zonder te struikelen over hoepel, hoge hakken en sleep). En, was ze mooi?

Dan snel met het chauffeursechtpaar de auto in, achtervolgt door de fotograaf. De route gaat eerst naar de Tol (een rotonde op het industrieterrein in Oosterhout waarop een reuzentol staat). Het getoeter van de vrachtwagenchauffeurs geeft wel aan dat het een mooi stel is! (al zeggen ze zelf)
Daarna door naar Martens Beton. Een aparte locatie, met veel mogelijkheden voor fototechnisch interessante foto's. Bruid en gom in een betonnen rioleringsbuis, bruid en gom op een betonnen rioleringsbuis, bruid en gom aan de andere kant van een rioleringsbuis, bruid en gom kijkend door een rioleringsbuis. En als klap op de vuurpijl: bruid en gom zittend op een rioleringsbuis die omhoog getild wordt door een heftruck! De laatste locatie is de Floralia showtuin. Hier kunnen wat meer romantische plaatjes gemaakt worden, hand in hand over het gras, op een bruggetje, de trap op naar een theehuisje et cetera et cetera. oosterhout_4.jpg (84507 bytes)

Terug naar huis. De familie in opwachting naast een versierde heg, slingers tot in de woonkamer! Rustig lopen zodat er voldoende foto's gemaakt kunnen worden, het bruidspaar heeft het al door!

Even het gras van de schoenen poetsen en in colonne naar het gemeentehuis. Om half twee kan het hele gezelschap naar binnen en begint het officiële gedeelte van de dag. Leuk om de vier getuigen op een rijtje te zien zitten, door de opstelling van de ruimte kan het bruidspaar goed naar iedereen kijken.

Daarna de kerkdienst. Terwijl het bruidspaar in een zaaltje bij de kerk geduldig wacht totdat ze naar binnen mogen, geniet de familie van een drankje op een terrasje. Wat een fantastisch weer hebben we toch getroffen! Een mooie kerkdienst, een mix van tradities, een lach en een traan, stilte en zang. Zoals het bruidspaar het wilde. En na de dienst buiten feliciteren.

oosterhout.jpg (64020 bytes) oosterhout_3.jpg (62711 bytes)
Met de naaste familie vertrekt het bruidspaar naar het Mastbosch hotel voor een overheerlijk drie gangen diner. Tussen de gangen door wordt het bruidspaar in het zonnetje gezet door eerst de familie Arts (met een fantastisch fotoboek over de gom en de symbolische schenking van stoelen voor een nieuw eetkamerset) en daarna de familie Meindersma (met een hilarische video met opnames van de bruid als uk en met gebruik van haar geliefde monsters, de overhandiging van een houten spel uit Malawi, op naam gemaakt, en de symbolische schenking van een tafeltje voor het nieuwe eetkamerset). Zoals het een goed hobbit betaamt, hebben de bruid en de bruidegom ook voor de gasten een kadootje (huisvlijt in dit geval).

En dan is het even een half uurtje rust voor het bruidspaar. Maar niet te lang, want dan barst de feestavond los! Totdat het bruidspaar er stiekem na de polonaise vandoor gaat.....