Interview De Gelderlander

interview met Bouke Meindersma in het regionale dagblad De Gelderlander, gepubliceerd op 19 december 2001

AFSCHEID
Bouke Meindersma neemt vandaag na dertig jaar afscheid van College Schaersvoorde in Aalten. Naar eigen zeggen op het hoogtepunt van zijn loopbaan.
Lesgeven op routine kan niet meer

De 61-jarige Bouke Meindersma uit Bredevoort, directeur onderwijs en plaatsvervangend rector van Christelijk College Schaersvoorde in Aalten, neemt vandaag afscheid van school.

Door THEO AMENT

Zijn werkkamer op school heeft Bouke Meindersma enkele weken geleden al moeten ontruimen. De voormalige conciŽrgewoning waar hij onderdak had, wordt gedeeltelijk gesloopt. Voor de zoveelste verbouwing en uitbreiding van de school. Er komen zeven lokalen, meerdere kleinere ruimtes en een grote mediatheek bij.
Als directeur onderwijs en plaatsvervangend rector heeft Meindersma de laatste jaren vooral een managersfunctie gehad. In die hoedanigheid heeft hij zich
met de ontwikkeling van beleid bezig

gehouden.
Nu de school opnieuw een vele miljoenen guldens kostende uitbreiding staat te wachten, is de maximale grootte straks wel bereikt, vindt hij. Maar hij gelooft niet dat de leerlingen verloren raken in het kolossale gebouw.
"Het gebouw wordt wel groter, maar we gaan in kleinere eenheden werken. Er komen kernteams van docenten die zich op bepaalde klassen zullen richten. Ik verwacht zelfs dat de moderne manier van lesgeven, dat meer lijkt op het coachen van de leerlingen, er beter door uit de verf komt."
Vanwege de nieuwe werkwijze op school komt er ook een grote mediatheek, een lokaal nog groter dan de gymzaal. Want als het aan de school ligt krijgt de informatie- en communicatietechnologie (ict) een flinke impuls. Meindersma is er blij mee.
"De leerlingen moeten zich nog meer internationaal oriŽnteren. Ze moeten digitaal gaan reizen. Boeken zullen de school zeker niet verlaten, maar onze leerlingen moeten niet meer moeilijk doen om over grenzen heen te stappen", zegt hij.
Internet gaat een wezenlijk deel van de school uitmaken. "Internet is niet zo ge
makkelijk als het lijkt. je moet wel degelijk een kritische zin ontwikkelen

en degelijke informatie weten te scheiden van blablabla. Maar als we internet goed gebruiken kunnen we de kennis verdiepen. Bovendien ontstaan er dan legio mogelijkheden om samen te werken met andere scholen. Leerkrachten, maar ook leerlingen kunnen samenwerking zoeken over de hele wereld", voorspelt Meindersma.
Om kennis te maken met nieuwe vormen van ict op school worden er vanmiddag, vanwege zijn afscheid, een twintigtal workshops gehouden. Ze gaan allemaal over internet en computergebruik. Er zullen tweehonderd leraren deelnemen. Eťn workshop, die gaat over het presenteren van een verslag, zal gedaan worden door een viertal leerlingen die in maart van dit jaar met Meindersma voor een uitwisseling naar Denemarken gingen.
Meindersma werd bijna 62 jaar geleden uit Friese ouders geboren in de Zeeuwse plaats Goes. Na de middelbare school studeerde hij natuurkunde in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in kernfysica. "Ik heb nooit spijt van die studie gehad, maar als er destijds evenveel voorlichting als nu over mogelijkheden van
universiteiten was gegeven, had ik misschien

een andere studie gekozen. De kans dat ik in het onderwijs terecht zou zijn gekomen was echter zeker groot", zegt hij.
Na enkele jaren in Sneek voor de klas gestaan te hebben verhuisde hij in 1971 naar Aalten. Daar werd bij al na enkele jaren conrector bovenbouw havo en geleidelijk kreeg het ontwikkelen van onderwijsbeleid de overhand.
Sinds een jaar of acht staat Meindersma niet meer voor de klas. "Soms knaagt dat wel eens aan me, want het echte veldwerk op school is toch het geven van onderwijs. Maar van de andere kant probeer ik de randvoorwaarden voor het werk in de klas te bevorderen. Nu scholen zelf beleid mogen maken is die managementtaak ook heel interessant geworden", meent hij.
De leerlingen van vroeger waren volgens hem niet veel anders dan de huidige, "Wel zijn de leerlingen tegenwoordig mondiger geworden. Leraren krijgen veel meer reactie van de jeugd, waardoor het lesgeven puur op routine niet meer mogelijk is. Dat maakt een lerarenbaan ook erg zwaar, al blijft lesgeven wel degelijk een interessant vak", zegt Meindersma.

originele artikel