REISVERSLAG

Nieuw Zeeland I

23 februari
tot
18 maart

 

 

HET NOORDEREILAND

(Auckland t/m Wellington)

VOORBEREIDINGEN

In Auckland aangekomen werden we na een telefoontje opgehaald door de verhuurbaas van de "backpacker special", twintig jaar oude wagens bezaaid met deuken en roestplekken die voor een prikkie gehuurd kunnen worden. De door ons gereserveerde stationwagen was helaas nog niet rijklaar, dus werden we voor de eerste twee dagen voorzien van een kleine auto. De tent die we erbij huren blijkt een treurig geval. De stokken zijn krom en er zijn te weinig haringen, zodat we betwijfelen of het de eerste nacht zal overleven (en wij !). Daarbij is het in Nieuw Zeeland nogal een stuk kouder dan in Thailand, de temperatuurschok is groter dan de cultuurschok in dit geval. Dus rijden we naar een buitensportzaak en kopen een nieuwe tent, matjes (die zaten er niet bij) en dikke fleecetruien. 's Avonds koken we voor het eerst sinds 7 maanden weer ons eigen potje op de camping. De campings zijn hier fantastisch uitgerust, de keuken is voorzien van koelkast, diepvries, fornuizen, toaster en magnetrons. En vaak een aparte tv kamer met lekkere loungestoelen. Hoeven we niet op een matje voor de tent kou te lijden...

Na de eerste nacht blijkt onze uitrusting toch ontoereikend; we hebben het enorm koud gehad in onze te dunne zomerslaapzakken. Het eerste wat we vandaag doen is een nieuwe, dikke winterslaapzak erbij kopen. Jan Kees offert zich op en gaat in de twee dunne slapen, ik krijg de nieuwe. Nu zullen we Nieuw Zeeland toch echt wel aankunnen !?!

AUCKLAND

Auckland is heel groen en ruim opgezet, met veel houten huizen voorzien van brede verandas. Weinig hoogbouw in de stad, zo zien we op een van de uitkijkheuvels boven de stad. Het is bewolkt met een beetje zon en vooral veel wind. Ook overdag hebben we nog steeds last van de temperatuurschok. Waar de Nieuw Zeelanders ("kiwi's") in hun korte broek lopen, hebben wij drie lagen kleding aan met de nieuwe fleecetrui tot onder de kin dichtgeritst.

AUTO WISSELTRUK

De geplande auto omwisseling gaat niet zonder slag of stoot. Eerst belt de verhuurbaas op (op het laatste moment) dat de auto toch nog niet klaar is en het nog wel 3 uur kan duren door allerlei papierwerk. Na wat doorzeuren blijkt hij wel een andere auto klaar te hebben staan, dus die nemen we dan maar. Na een half uur wachten op de ontmoetingsplek komt hij er dan eindelijk aan. Is dit een staaltje van de beruchte Kiwi "relaxedheid" of een gevalletje van slechte planning? Uiteindelijk wordt ook de sleutel teruggevonden en kunnen we op weg. De auto is prima, open dakje en een radio, alleen jammer dat de achterklep met geen mogelijkheid open wil. Nu moeten we alles er steeds via de zijdeuren in proppen.

ROTORUA

Rotorua staat bekend om de vele thermale baden en borrelende modderpoelen, hot springs en geisers. Helaas hoort daar ook een allesdoordringende geur van rotte eieren bij, die in het hele dorp te ruiken is. Hier staan we twee dagen op de camping (met eigen spa !) en bezoeken Waiotapu, wat 'heilig water' betekent in het Maori. Dit is een groot thermisch gebied met bubbelende, kokende modderpoelen, stomende meren, grote meren en geisers. Een van de geisers wordt iedere dag prompt om 10.15 uur in werking gezet door er anderhalve kilo waspoeder in te gooien! Hierdoor verdwijnt de oppervlaktespanning waardor de druk van de geiser vrijkomt (zo wordt ons verteld). Dan borrelt en rommelt het een tijdje en ineens spuit de geiser zo'n 20 meter omhoog, een prachtig spektakel. Erg toeristisch (er is zelfs een aparte arena voor gebouwd), maar wel handig voor het ideale fotomoment. Verder waren vooral de namen van de kraters en poelen erg gaaf, zoals Devil's inktpot, Hell's Crater en Champagne pool (vanwege -je raadt het al- de vele bubbels).

NAPIER

Via het Taupomeer rijden we naar Napier, een stadje aan de Oostkust bekend om de hoeveelheid gebouwen met de jaren-30 Art Deco bouwstijl. Begin dertiger jaren is het dorp overvallen door een aardbeving, waarna het hele centrum herbouwd moest worden. Het is prachtig weer vandaag, we kunnen de Art Deco in de zon bekijken. Het is een mooi gezicht, al die gebouwen in dezelfde stijl met zachte pastelkleuren en palmbomen op straat. Het lijkt bijna of je in een filmdecor loopt.

Napier ligt in een bekende wijnstreek, Hawkes Bay. We doen een rondje wijnproeven, maar helaas haalt het niet bij onze wijnproeverij in Zuid Afrika. Daar was het lekkerder en goedkoper. Toch slaan we drie flessen in, lekker voor bij het avondeten in de koude, Nieuw Zeelandse nachten.

WELLINGTON

 Van Napier is het 4 uur rijden door een groen, ruig en bergachtig Noord Eiland naar de zuidelijkste punt, Wellington. We kamperen in Lower Hutt, waar we voor het eerst een cabin nemen op de camping aangezien ik een beetje grieperig begin te worden. Dit is niet meer dan een klein hokje met een stapelbed, of -als je geluk hebt- een tweepersoonbed. Wel zit er een verwarmingskacheltje in en is het veel warmer dan een tent, uiteraard. We bezoeken 's middags nog snel het nationale museum, Te Papa. Erg fraaie tentoonstelling over de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, zelf afkomstig van Polynesia. Ook leuk was de tentoonstelling over immigranten, waar dit keer Nederland een speciale plek had gekregen. Veel klompen, tulpen, klederdracht en verhalen van mensen die vanaf de tweede Wereldoorlog tot zeer recent zijn geemigreerd. Foto van Willem en Maxima aan de muur en de Volkskrant Magazine op tafel. Erg grappig. Volgens de verhalen bestaat de Nederlandse invloed op het nieuwe land uit kaas, verschillende soorten brood en het bestaan van restaurants en cafes. Ook blijken wij verantwoordelijk voor de aanspreektitel "mate" waar je hier om de haverklap mee geconfronteerd wordt. Dit komt van het Nederlandse woord "maat", bij ons al tientallen jaren niet meer in gebruik... behalve misschien in de Achterhoek.

Binnenkort meer uit Nieuw-Zeeland ...... Part 2 "het Zuid-eiland". We doen de verslagen net als Lord of the Rings (is gefilmd in Nieuw-Zeeland)in drie episodes