REISVERSLAG

HONGKONG & MACAU

20 december
tot
3 januari

 
HONG KONG

Hong Kong is nu ook onderdeel van China, sinds de Britten in 1997 de voormalige kolonie ceremonieel hebben overgedragen aan China. Jammer genoeg hebben ze de grensovergang nog wel in stand gehouden, zodat we een uur in de rij staan bij de immigratie en ook nog eens een nieuw visum voor China moeten gaan halen. Dat verloopt namelijk als je naar Hong Kong gaat. Het lijkt of we een nieuw werelddeel binnengaan: alles is ruim opgezet, schoon en netjes onderhouden, efficient (voetgangers krijgen hun eigen looproute) en groen. Ook waanzinnig duur, zoals we merken tijdens de zoektocht naar een hotel. We vinden een badcel en betalen daar zo'n 55 gulden voor. Nog opmerkelijker voor ons is dat Hong Kong niet alleen een grote stad is, zoals we dachten, maar bestaat uit meerdere eilanden waarvan sommige nog heel onaangetast zijn en voorzien van stranden. En aangezien het heerlijk weer is in Hong Kong, ongeveer 20 graden, maken we daar graag gebruik van.

KERST IN HONG KONG

We kopen een kartonnen kerstboom die je kunt uitvouwen om onze badcel wat op te leuken. En we vinden zelfs een bakje met kaarsvet. Hong Kong zelf is uitbundig versierd met kerstdecoraties, allemaal lichtjes langs de straten en neon kersttaferelen op de grote gebouwen, die 's avonds aan en uit flikkeren. Kerst heeft voor de Chinezen meer een commerciele dan een religieuze betekenis. Op kerstavond zijn alle winkels tot na middernacht geopend en is het enorm druk op de voor verkeer afgezette straten. Iedereen loopt met verlichte kerstmutsen op. We zijn nogal verbaasd over die mensenmeute op straat, maar lezen de volgende dag in de krant dat er een "kerst countdown" werd gehouden langs de waterkant. Vandaar ... Wij gaan naar de kerstnachtdienst in een Anglicaanse kerk, waar we tegen 11 uur 's avonds aankomen en al een lange rij mensen staat te wachten. Het is zo druk dat we niet meer in de kerk zelf toegelaten worden, maar naar een zaaltje met videoscherm worden verwezen. De dienst heeft een zeer hoog evangelisch gehalte, met een dominee en zijn vrouw die Elly en Rikkert nadoen (hij met gitaar en saxofoon, zij mag de liedjes meezingen in de microfoon).

Op eerste Kerstdag doen we een nieuwe poging en gaan naar een Anglicaanse kerk op Hong Kong eiland. Midden tussen de wolkenkrabbers en zakengebouwen staat daar een oude Britse kerk. Deze dienst is weer het andere uiterste, saai en voorspelbaar met een kerk vol Britten die allemaal in kerstkleding gestoken zijn, tieners in pak en meisjes in zeer ouderwetse jurkjes. Met twee keer de kerstzegen kan er de rest van onze reis niet veel meer misgaan. 's Avonds gaan we lekker uitgebreid en duur uit eten, met eindelijk weer een lekker flesje wijn erbij (sinds Peking niet meer gehad). Tweede Kerstdag doen we het rustig aan en brengen we de dag door op een van de eilanden, waar we zelfs in korte broek van de zon genieten.

TOERISTISCH HONG KONG

Voor een zakenstad als Hong Kong is er toch behoorlijk wat te beleven voor toeristen. We gaan met de tram naar Victoria Peak, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de haven, we zitten uren in Hong Kong park op een bankje in de zon te lezen, we lopen een stadswandeling waarbij we allemaal marktjes passeren, waaronder een vogelmarkt en bloemenmarkt, naar het Space Museum, shoppen, lekker eten en naar de film "Harry Potter", gelukkig in het Engels met Chinese ondertiteling.

OUD EN NIEUW

Op Times Square (de naamgenoot van New York, maar dan kleiner) is een Oudjaarsfeest met een countdown voor Nieuwjaar. Daar willen we naartoe, maar tegen de tijd dat we klaar zijn met eten en aan komen wandelen, is het plein helemaal afgezet door de politie: vol. Inmiddels lopen duizenden mensen op straat, iedereen is op zoek naar vertier. We gaan weer terug richting ons hotel, waar we uiteindelijk tussen twee podia staan midden in een menigte van duizenden Chinezen. Op het ene podium zijn trommelaars bezig, op het andere staan Chineze zangers zich uit te sloven. Tegen 12 uur is de verwarring compleet: op het ene podium knalden de serpentine slingers al de lucht in, terwijl op het andere nog steeds druk getrommeld werd. En niemand juichte of feliciteerde elkaar. Toen het op ons horloge al 5 over 12 was, hebben we elkaar maar gefeliciteerd. Er was geen vuurwerk, dat bewaren ze tot het Chinese nieuwjaar, ergens in februari. Wel een beetje een anti-climax. Daarna begon de menigte te bewegen, en wij werden meegeduwd. Na in een half uur 200 meter afgelegd te hebben konden we in een zijstraat er eindelijk uitkomen en zijn we verder feest gaan vieren in een Ierse pub met livemuziek.

MACAU 

Op 1 januari gaan we met de boot naar Macau, een uurtje varen van Hong Kong. Macau is door Portugal in december 1999 overgedragen aan China. We zijn nieuwsgierig naar deze voormalige Portugese kolonie, waar nog steeds Portugees wordt gesproken (naast Cantonees). Het ziet er veel rommeliger en kleiner uit dan Hong Kong, het hotel ligt in een wirwar van kleine kronkelstraatjes waar ze allerlei soorten koekjes en vlees verkopen. Vlakbij is een plein waar nog allemaal koloniale gebouwen omheen staan, die mooi geel kleuren in de ondergaande zon. Ook hier gaan we naar een strandje, heerlijk rustig op een enkele gekke Chinees die het zeewater induikt na. Onder de bezienswaardigheden in de stad is een oud fort. In 1622 vuurde een priester vanuit dit fort een kanonskogel af die het kruitruim van een aanvallende Nederlandse vloot raakte. Hierdoor viel de vloot in totale verwarring uit elkaar en werden de Nederlanders verslagen. Dit voor ons uiterst slechte wapenfeit staat overal te lezen, van de brochures tot het fort en de Lonely Planet reisgids toe. 's Avonds gaan we naar "Vanilla Sky", een film met Tom Cruise, de enige die hier draait naast Harry Potter. Zeer matige film. De volgende dag gaan we onbijten samen met een Nederlands stel die we bij de douche treffen. Met hen, Mathijs en Liesbeth, hebben we in Yangshuo een paar dagen doorgebracht. Gezellig om elkaar weer even te zien. Daarna gaan we op weg terug naar het vasteland van China.

05HongKong_skyline.JPG (11993 bytes)
skyline van Hongkong
04HongKong_kantoor02.JPG (20939 bytes)
kantoren in Hongkong
03HongKong_kantoor.JPG (16984 bytes)
kantoren in Hongkong
08HongKong_Alieopstrand.JPG (22625 bytes)
Alie op het strand
11HongKong_vogeltjesmarkt02.JPG (29672 bytes)
Vogeltjesmarkt in Hongkong
12HongKong_vogeltjesmarkt03.JPG (27691 bytes)
de vogeltjes zelf
14HongKong_Veerboot.JPG (49413 bytes)
Veerboot
19HongKong_Vissershaven.JPG (16269 bytes)
Vissershaven
20HongKong_paalwoningen.JPG (17858 bytes)
paalwoningen
22HongKong_OudNieuw.JPG (9892 bytes)
Oud en Nieuw
24Macau_Straatnaam.JPG (13513 bytes)
Straatnaambord in Macau
23Macau_Gebouw.JPG (49445 bytes)
Gebouw in Macau
26Macau_fort.JPG (32639 bytes)
Fort van Macau